top of page
Search

Kāpēc koka mājām ir pozitīva ietekme uz cilvēku veselību?

Updated: Sep 3, 2021



Pasaulē, kurā cilvēki arvien vairāk laika pavada mājās, ir svarīgi radīt ap sevi tādu vidi kurā ir iespējams saglabāt produktivitāti dienas laikā un vakarā radīt miera sajūtu.


Koka ēkas ir pastāvējušas gadsimtiem un ieguvumi no dzīvošanas tajās ir pētīti jau ilgu laiku.


Mēs esam apkopojuši galvenos punktus, kas izskaidro, kāpēc koka mājas ir labākas veselībai un pašsajūtai.

  • Kokam piemīt nomierinošas īpašības, tas ir estētiski pievilcīgs un labi vada akustiku. Tas absorbē skaņas un rada nomierinošu, relaksējošu atmosfēru.


  • Guļbūves dabīgi veicina labu veselību. Masīvkoka materiālam ir unikāla spēja absorbēt mitrumu un, izžūstot, to "atdot" atpakaļ telpas labvēlīgā klimata uzturēšanai. Tas līdzsvaro iekštelpu gaisa mitrumu līdz līmenim starp 30 - 50 %, kas ir optimāls mājas iemītnieku veselībai.


  • Vairāki pētījumi ir pierādījuši, ka vide ar koka konstrukcijām vai elementiem pazemina asinsspiedienu un sirdsdarbības ātrumu, kā arī rada relaksācijas sajūtu. Atrašanās koka mājā samazina stresu tāpat kā pastaiga mežā.


Austrijas skolā veiktais pētījums pierādīja, ka klasē, kas veidota no masīvkoka, bērnu garīgā un fiziskā veselība ir ievērojami labāka nekā skolēnu, kas mācās tradicionālajās skolas telpās. Šajā pētījumā tika pierādīts, ka masīvkoka klasēs skolēni ir veselīgāki, mierīgāki un to vidū tika novērots mazāk stresa nekā tajos skolēnos, kas mācījās tradicionālajās skolas telpās. Pārbaudēs Ennstalā, Austrijā, kas ilga vairāk nekā gadu, salīdzināšanai tika iekļautas divas klases ar masīvām koka sienām un divas tradicionālās klases. Zinātnieki no "Joanneum Research" izmērīja studentu pulsu. Vidējais pulsa ātrums masīvkoka klasēs bija par 8 600 sitieniem dienā zemāks nekā tiem, kuri mācījās tradicionālajās klasēs. Tas samazinās līdz aptuveni 6 sitieniem minūtē. Pētījumā arī tika secināts, ka bērni pēc skolas mājās bija mierīgāki un viņu atveseļošanās spējas bija daudz lielākas (Human Research Institut).


5 views0 comments
Post: Blog2_Post
bottom of page